Makaleler » MotoBlog » Motosiklet Dişlileri

Motosiklet Dişlileri

Motosiklet Dişlileri

 

Motosiklet kullanmak isteyenlerin işinin hem kolay hem de zor olduğunu söyleyebiliriz. Motosiklet sayesinde varmak istenilen noktaya en kısa zamanda ve en düşük yakıtı harcayarak ulaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra, motosiklet sayesinde çok daha karizmatik ve özgüvenli bir duruş yakalama fırsatı bulunmaktadır. Ancak, motosiklet kullanmanın bazı zor tarafları da vardır. Her şeyden önce, motosikletin bakım ve yedek parça değişim işlemlerinin zamanında yapılması gerekmektedir. Buna ek olarak, motosiklet ekipmanlarının hangisinin kullanılacağı konusu; birçok motosiklet sürücüsünün aklını kurcalamaktadır.

Motosiklet dişlilerinin alüminyum mu yoksa çelik mi olması gerektiği noktasında insanların aklında soru işaretleri bulunmaktadır. Birçok kişi motosiklet dişlileri konusunu önemsemez. Ancak, motosiklet dişlilerinin bilhassa motosiklet performansları üzerinde ciddi bir etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden, motosiklet dişli tercihi büyük önem kazanmaktadır.

Motosiklet kullanırken aracından daha çok verim almak isteyen ve bu sayede çok daha kaliteli bir motosiklet performansına erişmek isteyenler motosiklet dişlilerine büyük önem verirler. Bu bağlamda, alüminyum ve çelik motosiklet dişlileri arasında birtakım farklar bulunmaktadır. Zincir dişlisi olarak da bilinen bu ekipmanın hangi malzemeden yapıldığı motosikletin performansı adına büyük önem taşır.

 

Motosiklet Dişlileri Neden Değiştirilmelidir?

Birçok motosiklet kullanıcısının aklında motosiklet dişlilerini neden değiştirmesi gerektiğine dair sorular bulunmaktadır. Motosiklet satın aldığınız zaman dişlileri; üreticilerden takılı olarak gelmektedir. Bu noktada, ilk etapta, motosiklet sürücülerinin hali hazırda takılı olan motosiklet dişlilerini değiştirmesi için herhangi bir sebep yok gibi gözükmektedir. Ancak, bazı noktalarda, üreticilerden takılı olarak gelen dişlilerin değiştirilmesi gerekli olabilir. Peki, hangi durumlarda, böyle bir şey yapmaya ihtiyaç duyulur?

Bakım başta olmak üzere motosikletinin çok daha gelişmiş bir performansa sahip olmasını isteyen motosiklet sahiplerinin dişlileri değiştirmek istemesi söz konusu olabilir. Gelin bu durumun potansiyel nedenleri hakkında konuşalım!

 

Motosiklet Dişlilerinin Yıpranması

Motosiklet dişlilerinin yıprandığı durumlarda dişli değiştirmeye gerek olabilir. Her ne kadar motosiklet dişlileri sağlam metalden yapılmış olsa da bu durum, onların ömürlerinin sonsuz olduğu anlamına gelmez. Uygun bakım sayesinde birçok stok dişlisinin 10 bin ile 30 bin mil arasında herhangi bir yere bağlı oldukları takdirde uzun süre dayanması söz konusudur. Bir dişli çarkının rotasını tamamlamasının ardından değiştirilmesi; birçok motosikletin devamlı olarak çalışması adına oldukça gerekli bir eylemdir.

 

Motosikletin Performansının Arttırılmak İstenmesi

Zincir tahrikli bir motosiklette dişli; tahrik zincirinin bir parçası olarak görev yapmaktadır. Bilhassa motosikletin tekerleklerine güç aktarılmasında önemli bir işlevi bulunmaktadır. Söz konusu güç aktarımının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi adına birtakım işlemler yapmak gerekli olabilir. Bu bağlamda, motosiklet sahiplerinin araçlarındaki dişlileri değiştirmeyi sevdiklerini söylemek gerekir.

Orjinal ekipman üreticisi tarafından monte edilen dişli oranlarının her durumda en uygun olmadığını ifade etmek gerekir. Bu noktada, dişli oranını değiştirmek; sürücülerin orjinal ekipman üreticisi tarafından belirlenen dişli oranını değiştirmesi anlamına gelmektedir. Tüm bunların yanı sıra, vites büyütüldüğü takdirde daha yüksek bir dişli oranı sağlanmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak motosiklet için çok daha yüksek bir hızlanma sağlanmaktadır.

Daha az dişliye sahip bir arka dişli ve daha çok dişliye sahip bir ön dişli kullanarak vites düşürmek mümkün olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak daha düşük bir dişli oranı sağlanacaktır. Bu sayede, yüksek bir üst hıza sahip motosiklet kullanmak mümkün olacaktır. Dişli takımı hızlanma unsurlarının ayarlanmasından uzlaşmaya varmak şarttır. Ayrıca, farklı sürüş senaryolarına göre en uygun vites seçenekleri oluşturulmalıdır. Motosikletlerine ince ayar yapmak isteyen motosiklet sürücülerinin bu konuda dikkatli olması şarttır.

 

Alüminyum ve Çelik Dişliler Arasında Ne Gibi Farklar Bulunmaktadır?

 

Motosiklet zincir dişlilerinde en çok kullanılan iki malzemenin alüminyum ve çelik olduğunu ifade etmek gerekir. Orjinal ürünlerde genel olarak çelik olanlara yer verilmektedir. Ancak, bilhassa motosikletiyle yarışlara katılmak isteyenler için alüminyum zincir dişlilerinin çok daha doğru bir tercih olacağını söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, çelik dişlilerin alüminyum dişlilere kıyasla daha ucuz ve daha uzun ömürlü olduğu bilinmektedir. Arka dişlilerin daha dayanıklı olması bakımından çelikten yapılması söz konusudur.

Alüminyum dişliler ise çelikten çok daha hafiftir. Yarış odaklı kişiler için bu durumun bir avantaj olduğu aşikardır. Sonuç olarak, üst düzey bir motor performansı adına dişliler çok önemlidir.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
yukarı


DEĞERLİ MÜŞTERİLERİMİZ;

 

Lütfen Parça Ürün Sorularınız İçin Mesai Saatlerinde Whatsapp Hattımızdan Yazmanızı Rica Ederiz.

 

Sitemizde Sadece Kargo Bedava ikonu Olan Ürünler ve 750.tl üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsizdir.

 

Kargo Ücretleri Artması Sebebi ile 1 - 5 Desi Arası Küçük Paket Kargo Ücretleri 80 TL'den Başlayan Fiyatlarla Ücretlendirilmektedir.

Alışveriş Sepetim